fredag 30. desember 2011

How to present a Layout in your blog, The Color Room # 91!

Jeg synes det er vanskelig å få gode bilder av Loene jeg legger ut. Jeg har krav jeg synes jeg må opprettholde for å kunne presentere de på best mulig måte i bloggen. Presentasjonen er viktig, og jeg liker best blogger der det er bra bilder og gode presentasjoner av arbeidene. Jeg liker også at det skal kunne gå an å se store bilder, sånn at små detaljer, teknikker og annet spennende kan studeres på nært hold. Har man ikke store bilder, synes jeg det er fint med detaljbilder!

Denne ukens LO som er til The Color Room, palette #91, var ikke noe unntak! Her viser jeg hvordan jeg har redigert den, etter spørsmål fra flere om hvordan jeg gjør det!
..................................................................................................................................................................

Here we go!

  1. skarphet
  2. riktig vinkel
  3. lys & skygge (dvs. mangel på skygge)
  4. at hele Loen er med, men ikke noe ekstra
  5. riktige farger hvitt er hvitt, svart er svart, osv!


Jeg tenker å gå gjennom steg for steg hvordan jeg går frem for å få dette så pent som mulig. Først litt om utstyr og valg av sted for å ta bilde av Loen.

Jeg har et Nikon D300 jeg tar bildene med, og bruker som oftest et Nikkor 50mm 1:1.4 objektiv. Jeg bruker også et Sigma 24-70 mm 1:2.8 en del. Begge disse objektivene er lyssterke objektiver som letter arbeidet noe.

Jeg har også en ekstern blitz, men den bruker jeg ikke unntatt hvis jeg MÅ ta bilder inne på kvelden...og det prøver jeg for en hver pris å unngå!

Det beste synes jeg er å ta bilder ute på dagtid og med overskyet vær. (det pleier jo ikke være noe problem her i Norge!) Er det for mye sol, venter jeg som regel.

Det er viktig å ha et godt utgangspunkt som mulig, har du ikke det, blir heller ikke resultatet bra!

Jeg henger opp Loen på en yttervegg med "læreryggis" og det er viktig å  henge i  øyehøyde og i skyggen. Henger du den for høyt eller lavt vil du få feil vinkel og det blir vanskelig å beskjære.

Kamerainnstillinger varierer jo selvfølgelig, men velger som regel blender over 5. Da får du bra nok dybdeskarphet på hele Loen. Bruker hvitbalanse for ute, på mitt kamera er viser innstillingen en sky. Da blir det riktig farge.

Lukkertid er avhengig av lyset ute og må stilles inn for hver gang. Ikke bruk kameraet på AUTO! Bruk manuelle innstillinger! Da blir bildene bedre!

Ikke ta bare ett bilde, ta flere, og ønsker du detaljbilder er det viktig å huske på fokuspunktet.

Så var det redigeringen og det er ikke alltid så lett. Det vanskeligste er Loer med hvit eller svart bakgrunn. Jeg liker ikke loer med grått der det skal være hvitt eller svart....

Det finnes flere måter å gjøre det på, og flere gratisprogrammer som fungerer veldig fint. Jeg bruker litt forskjellig, både Picasa, Photoscape og Photoshop. Picasa og Photoscape er vel på norsk mener jeg...

Velg bildet som ser best ut og begynn med å beskjære det, må det rettes opp ikke bruk den funskjonen i Picasa det forringer kvaliteten veldig, og blir kornete og uklart. Velg da et annet bilde, eller ta nye
 Beskjær bildet. Pass på at du får med alt.
 Sånn ser bildet ut etter beskjæring, men før jeg har begynt å redigerer.
Bruk justering for å lysne og redigere skyggene
Gå til effekter, velg metning og bruk den til å redigere ned fargeintensiteten. Det er sjelden jeg kjører fargene opp her
Gå til effekter og velg gjør skarpere for å kjøre opp detaljene i bildet. Sjelden jeg bruker denne i Picasa. Bruker som regel Sharpen i Photoshop til dette. Photoscape har også en bra oppskarpingsfunksjon.
Her ser du bruk av levels i Photoshop for å redigere lyset på samme måte som ovenfor i Picasa.

Det går å prøve Auto først, synes du det blir rart drar du i spakene selv.
Her ser jeg at jeg ikke har fått med litt svart nede i det ene hjørnet, så det rydder jeg opp i ved å hviske bort så det blir helt hvitt.
Så redigerer jeg litt på fargen, syntes den så litt skarp ut, så kjører ned saturation, samme som i Picasa.
 Så setter jeg på signatur og evt. lager ramme med brushes.
 Så lagrer jeg, og bruker "save for web & devices"
 Velger str. jeg skal ha, og også oppløsning og filformat (JPG)

Bildet av Ingeborg som jeg har brukt på denne Loen er stort sett redigert på samme måten, ved å kjøre opp lys, hvithet og skygge. Da får man disse kule HIGH KEY bildene.

"vips" så er du ferdig med å redigere...og jeg åpner for spørsmål!

7 hyggelige hilsner og kommentarer:

Susan sa...

Kjempefin tutorial! Tusen takk!! =)))

Hege sa...

Takk for flotte tips.
Jeg skanner for det meste LOene mine, men dette skal jeg huske på.

Linda Brun sa...

Tusen takk for flott tutorial.

Ann Cicilie sa...

Fett! Jeg kommer nok med spørsmål så snart jeg skal prøve dette ut ;)

Elen sa...

Kjempemessig tutorial! Den skal lagres:-)

Renee sa...

Tuuuusen takk for super tutorial - må laste ned picasa jeg da :)

Klemmer - supersøt LO og da - digger de skarpe kontrastfargene mot det hvite :)

Scrappegal sa...

Tuuusen takk Lene!! Jeg ser noen triks her som jeg selv ikke er så flink til! Og jeg digger måten du får slike High Key bilder! Åssen kjører du opp skyggen på fotoet? Jeg bruker Photoshop.
Denne skal jeg såå spare på! :)
Jeg syns også det er veeeldig vanskelig å fjerne skyggene jeg får på bildene av prosjektene mine.
Men jeg skal huske å prøve å ta bilder utendørs neste gang. Må bare finne et sted jeg kan henge opp LO'ene som er i øyehøyde! :)